Забелязали ли сте, че някои градини Ви карат да се чувствате по-добре от други, сякаш в тях има някакво скрито вълшебство? Ако попитате експертите, те вероятно ще Ви кажат, че това е добре изграден фън шуй. За тази философия красивата градина е като прекрасно подредена стая. Тя съдържа елементи, които включват текстурни цветове, височинни акценти, красиви за окото елементи, приятни аромати и звукови елементи, галещи ухото.

Всички тези сетивни фактори извикват в съзнанието спомен или асоциации за нещо хубаво и приятно. Според фън шуй можете да „засадите” доброто настроение дори само с поставянето на правилното растение или скулптура на правилното място.

Специалистите, които изучават това изкуство са уверени, че то наистина работи. Те вярват, че ако заобикалящата среда Ви „подкрепя”, а Вие харесвате елементите, които Ви заобикалят, ще се чувствате добре и ще бъдете по-производителни. Ключът и тук е енергията чи, която трябва да бъде поддържана в постоянно движение из градината. Ето какви са и начините за това според специалистите:

• Направете в градината си криволичеща пътечка – тя може да бъде направена от камък или от чакъл – тя ще помогне на енергията чи да се движи из градината; правите линии не са препоръчителни, тъй като те способстват за твърде бързото изтичане на чи.

• Поставете някаква форма на водно съоръжение – това може да е декоративен фонтан или дори обикновена баня за птичките, система за напояване или малко езеро – водата представлява движение, също както това на енергията в градината.

• Поставете нещо в задната част на градината, за да направите така наречената във фън шуй „планина” – това може да бъде ограда, редица от високи растения или дори малък изкуствен хълм; „планината” символизира опората на дома и градината.

Друг важен фактор за изграждането на хармонична фън шуй градина са цветовете. Изберете нюанси, които Ви карат да се чувствате добре и не забравяйте, че всеки цвят носи своето послание. Например славата и репутацията са представени чрез червеното и затова градината трябва да концентрира растения и предмети в червено в областта, която отговаря за тези два аспекта. Жълтото пък е цветът на здравето и лечението, лилавото – на парите и богатството, а розовото се асоциира с връзките и брака. Затова, ако искате например да активизирате аспекта „връзка”, засадете божури – те символизират дълготрайността на една връзка. Освен избора на определени цветове и растения, има и друг начин да привлечете добрата енергия към своята градина – чрез скулптура. Като добавите предмет, който е специален за Вас или който идва от специално за Вас място, или подарък , който сте получили лично – така когато минавате покрай предмета, той ще Ви създава асоциации за конкретно място, човек или събитие.

Най-приятната част на фън шуй градината обаче е да създадете място, където да седнете и да се наслаждавате на цветята, ароматите и звуците наоколо.

Източник: www.hgtv.com/